Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Aptitudini de comunicare II: Ascultarea

 UNITATE DE TRAINING III

 

program_logo

This Project has been funded with support from the European Commission.  This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

education and training

 

După parcurgerea  acestei unităţi veţi putea:

Introducere la Unitatea 3

Dacă reflectaţi asupra particularităţilor de comunicare veţi realiza că, ajungeţi la concluzii greşite, cu o frecvenţă mai mare sau mai mică, vă focalizaţi mai mult pe ceea ce spuneţi decât pe ceea ce alte persoane spun, deveniţi distraţi gândindu-vă la alte lucruri, nu  oferiţi feedback celeilalte persoane…
Multe din problemele de comunicare pe care le avem sunt legate de obiceiurile noastre greşite privind ascultarea. Tindem să gândim că având două urechi este suficient pentru a asculta, totuşi această idee poate fi absurdă, pentru că este ca şi cum am crede că doar pentru că avem doi ochi ştim cum să citim.
Vă veţi aminti probabil momentul din viaţa dumneavoastră când aţi fost învăţaţi cum să scrieţi şi să citiţi, şi puteţi de asemenea să ne spuneţi cum puteţi ajuta un copil să dobândească limba. Totuşi, în viaţa dumneavoastră v-a învăţat cineva cum să ascultaţi?
Veţi realiza că este o contradicţie clară, pe de o parte afirmăm că ascultarea este o aptitudine comunicativa foarte importantă, şi pe de altă parte puteţi verifica că această aptitudine nu ați învăţat-o corespunzător în viaţă.
Aptitudinea de a asculta va avea un impact mare în dezvoltarea personală şi profesională, prin urmare, este timpul să vă antrenaţi această abilitate şi să vă implementaţi aptitudini de ascultare corespunzătoare.
Mai întâi dorim sa reflectaţi asupra următoarelor întrebări:

După cum ştiţi deja comunicarea este un proces de schimbare a informaţiei între câteva persoane. Faptul că în timpul procesului de comunicare există un schimb de informaţie implicând faptul că există un proces reciproc care oferă un feedback bidirecţional.
La ce ne referim când folosim termenul “feedback”?
Imaginaţi-vă că îi povestiţi unui coleg de muncă despre vacanţele de vară. Îi oferiţi detalii despre locurile pe care le-aţi vizitat, despre oamenii pe care i-aţi întâlnit….şi nu se va uita la voi, nu va spune nimic, chiar îţi întoarce spatele şi continuă să muncească. Veţi crede probabil că această persoană nu vă ascultă şi vă veţi opri din vorbit.
Evident în acest caz nu vom vorbi de comunicare, deoarece nu este niciun raspuns sau feedback de la cealaltă persoană.
Când comunicăm, avem nevoie cu toţii să verificăm că interlocutorul nostru ne ascultă, cu alte cuvinte, avem nevoie de feedback sau răspunsuri care să ne permită să verificăm că procesul de comunicare este corespunzător dezvoltat şi că putem continua să îl dezvoltăm.
Cu toate acestea, uneori uităm să transmitem răspunsuri sau semne de a fi ascultaţi, uneori uităm să ascultăm, iar acest lucru afectează dezvoltarea corespunzătoare a procesului de comunicare.
După cum v-am spus deja ascultarea este una dintre cele mai importante şi cele mai dificile elemente ale procesului de comunicare. Tindem să ne concentrăm mai mult pe ceea ce spunem decât pe ceea ce spun ceilalţi, astfel pierzând esenţa comunicarii: schimbul de informaţii.
Haide-ţi să ne referim din nou la situaţia anterior menţionată:

În situaţia anterioară putem afirma că colegul va aude dar nu vă ascultă. Cu alte cuvinte, nu există nici o îndoială că colegul percepe vibraţii sonore, dar nu procesează, interpretează şi/sau înţelege informaţia pe care i-o transmiteţi.

Termenii de “auzire” şi de “ ascultare” se referă la două concepte diferite:

  •  auzirea se referă la percepţia vibraţiilor sonore.
  • ascultarea se referă la acţiunea de a înţelege şi interpreta ceea ce se aude.

 

Remember!  

Reflect upon that

Pentru a asculta este necesar să auziţi, deşi actul de a auzi nu implică neapărat ascultarea.

Putem spune că atunci când ascultăm înaintăm cu un pas, auzim sunetele trimise de interlocutorul nostru, dar în plus le interpretăm, le evaluăm şi le atribuim un înţeles, etc.

ACTIVITY 1
Reflect upon your daily use of the skills of “hearing” and “listening”.
•	Suggest three examples of situations where you use the skill of “hearing”:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

•	Suggest three examples of situations where you use the skill of “listening”:

 Dacă vă gândiţi la exemple de situaţii din viaţa zilnică este necesar să folosiţi aptitudini de “auzire” şi “ascultare”, veţi realiza că în marea majoritate a timpului începem să ascultăm, dar, pe măsură ce procesul de comunicare înaintează tindem să schimbăm la acţiunea de a auzi. În funcție de circumstanţele procesului comunicativ putem identifica câteva nivele de ascultare.

Uitaţi-vă la următorul grafic:

Termometrul nivelelor de ascultare

Reflect upon that

Ascultarea activă: Ascult acordând atenţie elementelor verbale şi non verbale.

Ascultarea verbală: Ascult fiind atent la cuvinte, dar nu mă bazez pe elementele non verbale.

Ascultarea competitivă: Ascult dar constant întrerup, deoarece sunt mai interest să vorbesc.

Ascultarea deconectată:Pare să ascult dar numai corpul meu participă la procesul de comunicare.

Auzirea: Sunetele ajung la urechea mea, dar nu le interpretez.

După cum aţi verificat deja, nivelul de ascultare variază în funcţie de câţiva factori: subiectul discutat, relaţia cu interlocutorul, mediul, dispoziţia, lungimea răspunsului, etc.

Am văzut că există câteva nivele de ascultare, care se pot schimba în funcţie de situaţie; şi chiar în aceaşi situaţie, s-ar putea schimba depinzând de moment. În general putem face referire la:

  • Ascultarea activă, când ascultăm partea verbală a comunicarii, şi percepem de asemenea şi partea nonverbală, primind astfel toate informaţiile furnizate de ambele părţi.
  • Ascultarea verbală, când acordăm atenţie conţinutului verbal al comunicării. Cu alte cuvinte, ascultăm cuvintele, dar nu informaţia transmisă prin gesturi, tonul vocii, postura corpului, etc.
  • Ascultarea competitivă, când nu ne interesează să ascultăm şi întrerupem constant pentru a fi de asemenea ascultaţi.
  • Ascultarea deconectată, când pretindem că ascultăm, dar de fapt, nu  ascultăm deloc.
  • Auzirea, când urechea noastră percepe sunete, dar  nu le analizează, nu le interpretează, nu stabileşte relaţii între ele etc.

 

Remember!

Reflect upon that

Ascultarea activă ne permite să luăm parte activ în procesul de comunicare şi contribuie la dezvoltarea corespunzătoare. Acest tip de ascultare oferă “feedebackul” necesar pe care l-am menţionat deja.

Ascultarea activă: Concepte şi elemente

În introducerea acestei unităţi v-am întrebat ce înţelegeţi prin termenul “ascultarea activă”.

Reflectaţi…

Reflect upon that

Ştiţi deja că ascultarea presupune a înţelege sau interpreta ceea ce se aude. Dacă combinăm acest concept cu adjectivul “activ”. Ce credeţi că ar însemna?
Vă oferim câteva indicii care v-ar putea fi de folositor:

  • Dacă ascultăm, ştim că în plus pe lângă interpretarea informaţiei verbale (cuvintele), vom interpreta un domeniu mai vast de informaţii (gesturi, emoţii, gânduri, etc.)
  • Dacă folosim adjectivul “activ”, ştim că implică o acţiune şi că trebuie să facem ceva. De aceea nu este o ascultare pasivă (în care nu trebuie să facem nimic).
  • Activitatea pe care trebuie să o efectuăm pe măsură ce ascultăm ar putea avea ceva de a face cu feedbackul pe care l-am menţionat în unitate.
  • În acest tip de ascultare este necesar să ne punem în locul persoanei care vorbeşte (empatie), de aceea, este strâns legată de nivelul de ascultare emfatic pe care l-am menţionat in secţiunea anterioară.

Bazându-vă pe aceste indicii, încercaţi să dezvoltaţi o definiţie pentru ascultarea activă:

Acum verificaţi dacă definiţia este similară următoarei definiţii:

Ascultarea activă se referă la abilitatea de a asculta cu atenţia şi concentrarea necesară pentru a înţelege nu numai ceea ce cineva exprimă direct, ci şi emoţiile, ideile sau gândurile care stau la baza a ceea ce este spus.  

 

ACTIVITY 3
Now we want you to analyze the following characteristics and to consider whether they are necessary requirements for active listening:

 

 

Necesar…

Nenecesar…

  1. Un efort fizic şi psihic este necesar.

 

 

  1. Contactul vizual este absolut necesar.

 

 

  1. Trebuie să realizăm feedback pentru a aduce la cunoştinţa celeilalte persoane faptul că am înţeles mesajul.

 

 

  1. Interpretăm informaţia verbală şi non verbală.

 

 

  1. Atenţia şi concentrarea este necesară.

 

 

  1. Trebuie să întrerupem încontinuu interlocutorul nostru pentru a afla ceea ce el/ea simte sau crede.

 

 

  1. Este necesar să ne punem în locul persoanei care vorbeşte (empatie).

 

 

  1. Este necesar doar să auzim cuvintele cele mai importante.

 

 

  1. Trebuie să evităm distragerea sau gânduri care ne pot face să ne pierdem concentrarea.

 

 

Ştiţi deja diferenţa între auzire şi ascultare, puteţi de asemenea să descrieţi diferitele nivele de ascultare şi puteţi explica ceea ce vrem să spunem când folosim conceptul de ascultare activă.

Este timpul să evaluaţi controlul asupra abilităţii de ascultare. Pentru a face acest lucru, completaţi următorul chestionar pentru a evalua abilitatea ascultării active:

ACTIVITY 4
Below you have some statements and you have to answer whether you agree with them. You should answer depending on your usual listening procedures. 
Good luck, the questionnaire starts NOW!

 

 

DA

NU

Dacă realizez ceea ce cealaltă persoană urmează să mă întrebe, nu anticipez întrebarea şi aştept ca cealaltă persoană să termine de vorbit înainte de a răspunde.

 

 

Când răspund la întrebarea cuiva, o fac în funcţie de modul în care percep că se simte…

 

 

Cred ca majoritatea persoanelor nu le place să fie întrerupţi când vorbesc.

 

 

În general, încerc să mă concentrez pe ceea ce spune cealaltă persoană şi cum spune.

 

 

Dacă cineva are probleme în a-mi spune ceva, îl/o ajut în general să se exprime…

 

 

Când ascult, spun lucruri precum “Da, da…sigur”, “Înţeleg…” pentru a-i arăta celeilalte persoane că sunt atent...

 

 

Dacă nu înţeleg ceea ce spune cealaltă persoană, pun întrebarea necesară pentru a înţelege ceea ce se spune. 

 

 

Dacă vorbiţi cu cineva şi vă sună telefonul aşteptaţi până când cealaltă persoană a terminat de vorbit înainte de a răspunde la telefon.

 

 

Nu îmi pot aminti detalii despre interlocutorul meu precum  culoarea ochilor, gesturi faciale, hainele pe care le poartă, etc

 

 

Când vorbiţi cu cineva, evitaţi să vă jucaţi cu obiecte, să vă gândiţi la alte subiecte, etc.

 

 

Puteţi vedea evaluarea răspunsurilor dumneavoastră în soluţiile din secţiunea de activităţi.

Reflectaţi….

Reflect upon that

  • Ce evaluare aţi obţinut în chestionarul anterior?
  • Credeţi ca această evaluare este realistă?
  • Puteţi indica un aspect ce consideraţi că trebuie îmbunătăţit când ascultaţi?

Chestionarul anterior v-a oferit o idee despre calitatea aptitudinii de ascultare. Evident, până la un anumit punct,  cu toţii avem puncte tari şi slabe pe care le punem in practică atunci când ascultăm.

Citiţi următorul dialog şi identificaţi elementele de conversaţie care consolidează ascultarea activă:

  • Spune-mi: Ce s-a întâmplat când ai ajuns acolo?
  • Totul părea să fie abandonat, locul era părăsit.
  • Sunt sigur că te-ai simţit dezamăgit.
  • Da, acesta este cuvântul cel mai potrivit pentru a descrie modul în care mă simt acum.

 

Dispoziţie psihologică, înseamnă pregătirea pentru a asculta pe cineva.

  • Apoi am ridicat toate cărţile care au căzut de pe raft. În plus am facut acest lucru foarte repede şi în ordine. Mă înţelegi?
  • Înţeleg, da…
  • Apoi a intrat în cameră şi a ţipat foarte tare.
  • O, nu…
  • Nu ştiam că am greşit.
  • Ai dreptate…

 Aduceţi la cunoştinţă celeilalte persoane că o ascultați. Pentru a face acest lucru folosiţi comunicarea verbală (Înţeleg,o, etc.) şi comunicarea non verbală (contactul vizual, gesturi, poziţia corporală, etc.).

Totuşi există alte elemente care împiedică ascultarea activă, analizaţi urmatoarele dialoguri:

  • Am crezut că totul se va rezolva când mă întorceam din vacanţă.
  • Şi eu.
  • După câteva zile vom uita complet totul.
  • Mă uit la băiatul care vine în parc.
  • Desigur…este bine că totul s-a terminat aşa…

Distrageri.Nivelul atenţiei începe într-un punct foarte înalt, descreşte pe măsură ce mesajul înaintează şi creşte din nou la sfârşitul mesajului. Trebuie să ne analizăm nivelul nostru de atenţie, în special la jumătatea conversaţiei.

  • Trebuie să acordăm atenţie specială pentru toate activităţile efectuate ]n timpul orelor de muncă.
  • Desigur, este important să fii atent.
  • Datoriile noastre sunt cheia pentru randament….
  • Desigur, desigur vom avea în minte tot ceea ce vrei să zici.

Întreruperea persoanei care vorbeşte

  • Niciodată să nu mai faci lucrurile astfel, dacă faci o greşeală poate avea consecinţe serioase. Înţelegi?
  • Nu ai idee despre ce vorbeşti.
  • Ai făcut o greşeală.
  • Nu vreau să mai continui să te ascult.

Crearea unei opinii despre persoana care vorbeşte.

  • Am nevoie de ajutorul tău pentru o chestiune care mă îngrijorează cu adevărat.
  • Nu trebuie să mai repeţi, voi fi acolo de îndată ce mă chemi.
  • Nu te grăbi, acesta nu este genul de ajutor de care am nevoie.

Oferă din timp ajutor sau soluţii.

  • A trebuit să mă duc la doctor de câteva ori.
  • O,nu am ştiut!
  • Da, am fost îngrijorat când am văzut  petele pe braţul meu.
  • A bine!Nu te îngrijora, nu este nimic serios!

Neglijează  sentimentele interlocutorului .

  • Vizităm acel oraş destul de des. Credem că este un oraş încântător, în care te poţi întotdeauna simţi bine.
  • Când am fost la Londra am avut aceeaşi părere. Chiar mi-a plăcut să vizitez cele mai cunoscute monumente, am mers chiar şi într-o excursie organizată…
  • Mi-ar plăcea  să revenim curând acolo.

Spuneţi  “povestea voastră” când o altă persoană încearcă să îşi spună povestea.

  • Această situaţie nu a fost plăcută. Mă simt foarte prost.
  • Şi eu.
  • Nu am fost niciodată implicat într-o astfel de situaţie.
  • Nici eu.
  • Nu pot continua să mă simt atât de groaznic.
  • Nici eu.

Contrazice continuu.

  • Când obişnuiam să particip la cursurile sale am realizat că era foarte dificil pentru mine să înţeleg ce explica. Particip în fiecare zi, dar…
  • Ar trebui să nu te mai duci la cursuri.
  • Simt că atunci când sunt la oră nu înţeleg ce mi se spune.
  • Ar trebui să nu te mai duci la cursuri.

A avea o soluţie pentru problema celeilalte persoane, chiar înainte de a fi explicat problema sa (Sindromul expertului).

După cum aţi văzut în situaţiile anterioare, este uşor să faceţi greşeli atunci când ascultaţi, datorită acestor greşeli procesul comunicativ este în cele din urmă întrerupt, terminat prematur, putând apărea şi neînţelegerea, etc.

Reflectaţi….

Reflect upon that
  • Ce greşeli faceţi de obicei când ascultaţi?
  • Cum credeţi că aţi putea rezolva problemele acestea?

ACTIVITY 5 (GROUP ACTIVITY)
This activity is to be carried out together with your peers and with the guidance of your teacher.

Membrii grupului trebuie să formeze perechi. Fiecare membru al perechii trebuie să îşi aleagă unul dintre următoarele roluri: emiţătorul sau receptorul.
Toate perechile trebuie să simuleze următoarea situaţie:
Emiţătorul îşi sună prietenul (receptorul) la ora 3 dimineaţa şi îl roagă să se întâlnească cât mai curând cu putinţă într-un bar în cartierul său pentru a-i vorbi de o problemă serioasă. Emiţătorul trebuie să născocească o problemă serioasă care va fi transmisă receptorului.
Trebuie să simulați această situaţie pe perechi, în timp ce restul grupului vă priveşte.
Profesorul a oferit fiecărui receptor îndrumare despre cum ar trebui să fie atitudinea de ascultare faţă de problema explicată de emiţător. Receptorul trebuie să urmeze îndrumările acestea de-a lungul conversaţiei ce are loc în bar.

Membrii rămaşi ai grupului trebuie să identifice elemente în ascultarea receptorului care împiedică procesul de comunicare în timpul jocului pe roluri.

Reflectaţi….

Reflect upon that
  • Cum vă simţiţi (ca receptor sau emiţător) când nu ascultaţi sau simţiţi că nu sunteţi ascultaţi?
  • Credeţi că situaţia propusă cere ascultare activă?
  • Aţi mai experimentat o situaţie similară?

Tehnicile ascultării active

În secţiunea anterioară am studiat câteva elemente care susţin ascultarea, precum şi alte elemente care împiedică. După cum aţi văzut, să arătaţi o atitudine de ascultare activă nu este întotdeauna uşor.
Acum vom încerca să aflăm câteva din îndrumările de bază care pot fi foarte folositoare dacă sunt aplicate ascultări active.

ACTIVITY 6
Analyze whether the receiver in the following situations is actively listening, justify your answer. Take a look at the following example:

 

  • Sunt foarte fericit pentru că am câştigat premiul cel mare.
  • Înţeleg, ai depus un efort mare pentru a ajunge aici.

Ascultare activă:
DA
NU
Justificare: Receptorul se pune în locul emiţătorului. .

  • Am întârziat atât de mult încât nu am reuşit să ajungem la timp să vedem spectacolul.  
  • Atunci, înseamnă că aţi plecat prea târziu de acasa.

Ascultare activă:
DA
NU
Justificare: ……………………………………………………….

  • Câteodată, am sentimentul că insist prea mult.
  • Ei bine, nu te îngrijora din cauza aceasta. Îmi place să vorbesc cu tine.

Ascultare activă:
DA
NU
Justificare: ……………………………………………………….

  • Nu cred că voi mai continua să citesc această carte, cred că o voi lăsa pentru o alta perioadă a vieţii atunci când voi avea mai mult timp liber şi voi vrea să treacă timpul. .
  • Cu alte cuvinte crezi că este plictisitoare.

Ascultare activă:
DA
NU
Justificare: ………………………………………

  • Am pierdut acel meci când mai erau doar câteva minute rămase.
  • A-ţi fi putut să îl câştigaţi, nu-I aşa?

Ascultare activă:
DA
NU
Justificare: ……………………………………………………….

 

Reflectati…

Reflect upon that
  • Aplicaţi de obicei tehnicile de ascultare activă dacă aţi fi în situaţiile anterioare? În care situaţie?
  • Care tehnici credeţi că sunt cele mai folositoare pentru a întări comunicarea?

Când folosim ascultarea activă este folositor să aplicăm câteva din tehnicile următoare:

  • Arătarea empatiei, cu alte cuvinte  să ne punem în locul celeilalte persoane.
  • Parafrazarea. Acest concept se referă la actul de a repeta cu propriile cuvinte ceea ce înţelegem că a spus emiţătorul. 
  • Folosirea cuvintelor de susţinere  care îl încurajează pe emiţător să continue să comunice.
  • Rezumarea, pentru a arăta emiţătorului gradul nostru de înţelegere sau necesitatea unor explicaţii suplimentare. 
  • Folosirea expresiilor explicative  ce ne permit să sintetizăm şi să înţelegem informaţia.

 

ACTIVITY 7 (GROUP ACTIVITY)
This activity is to be carried out together with your peers and with the guidance of your teacher.

Profesorul va porni o înregistrare a unei ştiri difuzate la radio (sau va citi o ştire publicată în presă). Fiecare va trebui să scrie pe o hârtie:


Apoi profesorul  va prezenta din nou ştirea.

Reflectaţi…..

  • Există diferenţe între răspunsurile voastre şi ştirea reală?
Take into account

Se va repeta activitatea cu o altă ştire. Fiecare va trebui să răspundă la aceleaşi întrebări din nou:

Acum puteţi aplica oricare dintre tehnicile ascultării active pe care le cunoaşteţi (parafrazarea, folosirea cuvintelor de încurajare, folosirea expresiilor explicative….) pentru a spune ştirea profesorului.

Reflectaţi…

Reflect upon that
  • Există vreo diferenţă între răspunsurile dumneavoastră şi ştirea reală?
  • Există vreo diferenţă între a aplica tehnicile de ascultare activă sau de a nu le folosi?

Summary

Upon completion of this Unit it’s very important that you remember the following:
•	The terms “hearing” and “listening” refer to two different Concepts: Hearing refers to the perception of sound vibrations, whereas listening refers to the action of understanding, processing and interpreting what is being heard. 
•	Our ability to listen can be classified according to several levels of listening: active listening, verbal listening, competitive listening, disconnected listening and hearing.
•	Active listening refers to the ability to listen with the attention and concentration needed to understand not only what the person is expressing directly, but also the feelings, ideas or thoughts that underlie what is being said. 
•	Some of the elements that support active listening are the psichological disposition towards listening and verbal and non-verbal expression.
•	Some of the elements that hinder active listening are the distractions, the interruptions, judging the interlocutor, untimely help or solutions, the rejection, telling your own story, counterarguments and answers prepared beforehand.
•	When using active listening it is helpful to apply some techniques such as the following: Showing empathy, paraphrasing, using support words, summarizing and using explanatory expressions.

Reflect upon that

Răspunsul la problemele și activitățile propuse în Unitatea Didactică 3

Activitatea 1

Vă prezentăm mai jos câteva exemple de situaţii din viaţa de zi cu zi în care punem în practică abilităţile de “auzire” şi “ascultare”:
Exemple de  “auzire”:

Exemple de “a ascultare”:

 

Activitatea 2

Nivelele de ascultare pe care le-aţi acordat fiecăreia dintre situaţiile sugerate vor varia în funcţie de câteva aspecte: subiectul discutat, relaţia cu interlocutorul, mediul, dispoziţia, durata răspunsului, etc.
Ceea ce este important este faptul că sunteţi conştient de diferenţele între nivelele diferite de ascultare şi în special de cum afectează dezvoltarea corepunzatoare a procesului de comumicare.

 

Activitatea 3

Graficul cu caracteristicile care definesc ascultarea activă ar trebui să fie după cum urmează:

 

Necesar…

Nenecesar…

A.Un effort fizic şi psihic este necesar. .

X

 

B.Contactul vizual este absolut necesar.

 

X

C.Trebuie să realizăm feedback pentru a-i arăta celeilalte persoane faptul că am înţeles mesajul.

X

 

D.Interpretăm informaţia verbală şi non verbală.

X

 

E.Atenţia şi concentrarea este necesară. .

X

 

F.Trebuie să întrerupem încontinuu interlocutorul nostru pentru a afla ceea ce el/ea simte sau crede.

 

X

G.Este necesar să ne punem în locul persoanei care vorbeşte (empatie).

X

 

H.Este necesar doar să auzim cuvintele cele mai importante.

 

X

I.Trebuie să evităm distragerea sau gânduri care ne pot face să ne pierdem concentrarea.

X

 

      

Activitatea 4

Pentru a evalua abilitatea voastra de ascultare, trebuie să număraţi răspunsurile pozitive. Apoi, trebuie să alegeţi scorul care corespunde numărului de răspunsuri pozitive:

Activitatea 6

Mai jos puteţi observa evaluarea noastră privind folosirea activă în următoarele situaţii:

  • Sunt foarte fericit pentru că am câştigat premiul cel mare.
  • Înţeleg, ai depus un efort mare pentru a ajunge aici.

Ascultare activă:
DA
NU
Justificare: Receptorul se pune în locul emiţătorului(el/ea empatizează cu el/ea) .

  • Am întârziat atât de mult încât nu am reuşit să ajungem la timp să vedem spectacolul. 
  • Atunci, înseamnă că aţi plecat prea târziu de acasa.

Ascultare activă:
DA
NU
Justicare: receptorul urmăreşte ceea ce emiţătorul spune şi verifică că ceea ce înţelege este corect (parafrazare)

  • Câteodată, am sentimental că insist prea mult.
  • Ei bine, nu te îngrijora din cauza aceasta. Îmi place să vorbesc cu tine.

Ascultare activă:
DA
NU
Justificare: receptorul încurajează emiţătorul să comunice (comunicare pentru consolidare)

  • Nu cred că voi mai continua să citesc această carte, cred că o voi lăsa pentru o alta perioadă a vieţii atunci când voi avea mai mult timp liber şi voi vrea să treacă timpul. .
  • Cu alte cuvinte crezi că este plictisitoare.

Ascultare activă:
DA
NU
Justificare: Receptorul sintetizează informaţia primită (rezumat)

  • Am pierdut acel meci când mai erau doar câteva minute rămase.
  • A-ţi fi putut să îl câştigaţi, nu-I aşa?

Ascultare activă:
DA
NU
Justificare: Receptorul clarifică informaţia primită (punerea întrebărilor).

 

 

Previous Go To Top Next