Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Comunicare în limba maternă

UNITATE DE TRAINING  I

 

program_logo

This Project has been funded with support from the European Commission.  This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

education and training

 

 

După parcurgerea acestei unităti veti putea :

Introducere la Unitatea 1:

În contextul relaţiilor umane, comunicarea joacă un rol foarte important. Oamenii o folosesc pentru a crea şi dezvolta diverse tipuri de relaţii: muncă, familie, comunitate, relaţii de prietenie, etc.

Doar imaginati-vă că trebuie să petreceţi o zi întreagă fără a comunica cu cineva, adică, fără a putea vorbi, scrie sau semna…doar încercaţi câteva minute. Veţi realiza că este foarte dificil să trăiţi fără a comunica. De fapt, oamenii au nevoie de comunicare. Totuşi nu folosim modul cel mai potrivit. Pentru a îmbunătăţi această aptitudine care este foarte importantă pentru dezvoltarea personală, este necesar să vă pregătiţi şi să folosiţi câteva dintre mijloacele prezentate în această unitate. Înainte de a începe, dorim să reflectaţi asupra următoarelor întrebări:

Ce este comunicarea?

În această secţiune încercăm să definim ceea ce avem în vedere atunci când folosim conceptul de comunicare. În plus, mergem mai departe, şi încercăm să definim elementele şi procesul de comunicare, adică, care este calea urmată de persoane pentru a comunica.

Mai jos propunem câteva situaţii:     

squeezing

 crossing

fatherchild

1. Two relatives hug each other in a sad mood at the bus station.

2. A driver blows his/her car’s horn as a pedestrian is crossing the pedestrian crossing when the red light is on.

   3. A child cries at the school door and hugs his father.

 

 

Reflectaţi…

Reflect upon that


Ce vă sugerează aceste situaţii?

  • În prima situatie: Cum ştie fiecare că ruda sa este tristă şi doreşte să îl/o revadă?
  • În cea de a doua situaţie: Cum ştie pietonul că a greşit şi că el/ea nu ar trebui să işi rişte viaţa sau pe cea a şoferului?
  • În cea de a treia situaţie: De unde ştie tatăl că copilul nu doreşte să meargă la şcoală?
  • Cum am putut identifica ceea ce gândeau aceste persoane? Ce au aceste situaţii în comun?

În situaţiile pe care le-am prezentat am interpretat probabil corect. De fapt, dacă analizăm mediul, ceea ce spun sau fac oamenii ne oferă informaţii importante pentru a înţelege ce simt şi gândesc.

Există un aspect comun pentru toate aceste situaţii: un schimb de informaţii are loc.

 

Comunicarea este un proces prin care două sau mai multe persoane schimbă informaţii, idei şi emoţii. Este un proces reciproc1 în care informaţia poate fi transmisă în câteva moduri: verbal (prin vorbire și scriere) și non-verbal (prin gesturi şi comportament).

 

You must take into account that…!

Rețineți …!
Chiar dacă termenii informaţie şi comunicare sunt asemănători, aceștia se referă la situaţii diferite. Comunicarea este un proces reciproc (o persoană emite un mesaj și persoana care îl primeşte emite un răspuns), în timp ce informaţia este un proces parţial (o persoană emite un mesaj, şi nu este necesar un răspuns de la o altă persoană).

Take into account
Reflect upon that

Dacă analizaţi cu atenţie în definiţia anterioară am menţionat că comunicarea este un proces, adică există câteva elemente care trebuie să se combine unul cu celalalt şi acţionează diferit. Pentru a verifica acest fapt haideţi să luăm în considerare următoarea situaţie ca referent:
Paula lucrează ca vânzător într-un magazin vestimentar. La sfârsitul turei, Paula îi spune lui Carmen, colega sa care lucrează în urmatoarea tură, că trebuie să  activeze sistemul de securitate atunci când închide magazinul.

Dar… Cum are loc schimbul de informaţie?

 

Pentru a va ajuta reflectaţi asupra celor ce urmează…

Reflect upon that

Încercaţi să răspundeţi la urmatoarele întrebări:

  • Cine emite informaţia?
  • Cine primeşte informaţia?
  • Ce informaţie este transmisă?
  • Ce se foloseste pentru a transmite informaţia?
  • Cum a fost informaţia transmisă?
  • Ce factori au afectat transmiterea informaţiilor?

 

Comunicarea este un proces în care:

  • O persoană (Emiţătorul) trimite un mesaj. În cazul anterior Paula este emiţătorul.
  • O persoană (Receptorul)  primeste un mesaj. În cazul anterior Carmen este receptorul.
  • Emiţătorul trimite o informaţie (Mesajul). Paula trimite mesajul conform căruia Carmen trebuie să activeze alarma de siguranţă atunci când închide magazinul.
  • O mulţime de semne este folosită pentru a transmite mesajul (Codul). În cazul acesta codul lingvistic (cuvintele).
  • Mesajul este transmis printr-un agent (Canal). În acest caz cuvintele sunt transmise pe cale orală (vocea este folosită pentru a transmite cuvintele).
  • Exista o serie de fatori (Context) care afectează transmiterea şi receptarea mesajului. În acest caz existenţa unui zgomot, contact vizual, relaţia dintre Paula şi Carmen, etc. poate afecta  schimbul de informatii.

 

EXERCISE 1
Now that you already know the elements that take part in a process of communication, we want you to propose an example taken out of your daily life that meets the following conditions:
•	The sender is a group of people.
•	The message is: Do not enter!
•	The code used is written and the channel is a cell phone.

Acum că ştim deja toate elementele care fac parte din procesul de comunicare putem merge cu un pas mai departe şi putem stabili cum sunt aceste elemente organizate pentru a realiza procesul de comunicare.

Pentru a vă ajuta reflectaţi asupra următoarelor chestiuni…

Reflect upon that
  • Credeţi ca procesul de comunicare se încheie atunci când receptorul primeşte mesajul?
  • Cum poate emiţătorul şti dacă receptorul a primit şi a înţeles mesajul?
  • Încercaţi să trimiteţi un mesaj unei persoane din mediul dumneavoastră. Ce semnale produc feedbackul pentru a ştii dacă mesajul a fost primit şi inţeles?

 

De fapt, cu doar un zâmbet, un răspuns verbal la mesajul dumneavoastră, o mişcare a mâinilor sau a braţelor, puteţi identifica dacă mesajul a fost primit sau nu.

Pentru început, imaginaţi-vă că sunteţi în următoarea situaţie:
În această dimineaţă eraţi acasă şi cineva a batut la uşă,o femeie, care s-a prezentat ca mama vecinului Carlos, v-a rugat, deoarece acesta nu era acasa, să păstrezi un pachet pe care trebuia să i-l dea. în aceeaşi după-miază aţi aflat că Carlos a ajuns acasă si aţi decis că trebuie să îi spuneţi că aveţi un pachet pentru el.
Ce faceţi?

Take into account

Ordonaţi corespunzător următoarele secvenţe:

  1. Vecinul ascultă cu atenţie informaţia pe care i-o dau şi este surprins când îi spun că mama sa l-a vizitat.
  2. Trebuie să îi aduc lui Carol la cunoştinţă faptul că mama sa i-a lăsat un pachet, cred ca cel mai potrivit ar fi să mă duc la el acasă, să îi spun că mama sa a venit şi, pentru că nu a fost acasă, a lasat pachetul la mine. Ulterior îi voi spune că poate veni cu mine acasă pentru a lua pachetul.
  3. Vecinul încuvinţează din cap şi îmi spune  ca va veni imediat să ia pachetul, îmi  mulţumeşte pentru că am fost draguţ deoarece am păstrat pachetul pentru el.
  4. Ma duc acasă la vecin, bat la uşă şi îi spun că mama sa l-a vizitat, că mi-a dat un pachet pentru că el nu a fost acasă, şi că poate să îl ia acum.

correct

 

Reflect upon that

Reflectaţi asupra organizării procesului de comunicare, şi în special asupra a ceea ce aţi făcut în aceste momente.

Regardless of the communication setting and of how we have chosen to communicate with someone else, the process to be followed is the same, and it includes the following five stages:1.	Encoding.  This stage starts in the sender’s mind when he/she turns the ideas or emotions that he wants to transmit into words.
2.	Upon completion of the encoding stage, starts the emission and transmission stage. In this stage the words that we have decided to transmit are turned into sounds3, written words or signs4 that we send to the receptor. 
3.	The receptor receives the message sent in the reception stage.
4.	The decoding stage starts once the message has been received and the receptor interprets the message applying the same code that the sender used. 
5.	Last, the feedback stage takes place when the receptor provides the sender with information about his/her reaction to the message. If no signal of this kind occurs, we can assert that no communication has taken place, and that only a transmission of information has taken place.

 

EXERCISE 2
Take a look at the following images related with the situation previously described. Tell us to which stage of the communication process does each of the images refer:

 

neighbour1 neighbour2 neighbour3 neighbour4 neighbour5

a

b

c

d

e

Imaginea ar trebui să înfatiseze pe cineva (la uşa din spate a casei) mulţumindu-i vecinului său (ca a venit  să îl anunţe).

Imaginea ar trebui să descrie pe cineva care vorbeşte vecinului său (cel care vorbeşte este cel care vine la uşă- el/ea este cel care transmite mesajul).

Imainea ar trebui să ilustreze cum persoana care stă la uşă (receptorul) primeşte mesajul recepţionat..

Imaginea ar trebui să ilustreze pe cineva care se gândeste (el/ea se gândeste cum să comunice mesajul)

Imaginea ar trebui să prezinte doi vecini care vorbesc la uşa casei unuia dintre ei. Ar trebui să arate  mesajul care circulă prin aer şi ajunge la vecinul care este la uşă.

 

Rețineți!

Reflect upon that

Cu privire la situaţia sau la mijloacele folosite, când facem referire la comunicare, trebuie să avem în vedere:

  • Este un proces reciproc de schimbare de informaţii.
  • Trebuie să includă câteva elemente (emiţător, receptor, mesaj, cod, canal şi context).
  • Procesul parcurge o serie de etape: codificarea, emiterea şi transmiterea, receptarea, decodarea şi feedback.

Limba noastră: Limba maternă

În această secţiune vom încerca să descriem cîteva concepte legate de comunicare, precum limbi (naturale), limbă şi limbă maternală. În plus, vom merge mai departe şi vom arunca  o privire mai adâncă asupra funcţiilor limbii.

 

Reflectati ….

Reflect upon that

În special când vorbim despre comunicare nu ne putem ajuta făcând referire la limbă, chiar dacă uneori tindem să folosim concepte de limbi (precum spaniola, engleza, etc.) şi limba (capacitatea de comunicare) fara a le diferenţia.

  • Câte limbi cunoaşteţi? Ce limbi folosiţi?
  • Câte limbi naturale cunoaşteţi? Ce limbi naturale folosiţi?

Când reflectaţi asupra acestor întrebări aţi putea avea unele îndoieli privind aceste două concepte. Pentru a inţelege mai bine aceste două concepte puteţi reflecta asupra următoarelor propoziţii:

Conform numeroaselor studii lingvistice, între 5.500 şi 6.800 limbi naturale sunt vorbite în jurul lumii.
Uniune Europeană are 27 state membere şi 23 limbi oficiale.
Castiliana este singura limbă oficială în Spania şi este vorbită de majoritatea spaniolilor.
Limba este o trăsătură umană importantă. Animalele folosesc de asemenea limba, dar limba animalelor constă într-o muţtime de semne care nu se pot compara cu marea diversitate şi creativitate a limbii umane.

Pentru a verifica faptul că într-adevăr cunoaşteţi diferenţele între conceptele menţionate anterior, dorim să efectuaţi următorul exerciţiu.

EXERCISE 3
You already know that the terms language and natural language refer to two different aspects. As we have seen, language is a capability, whereas a natural language is a sign system. In order to prove this distinction we want you to:
•	Find out how you can express the greeting “hello” in two different languages:
•	Find out how to express “thanks” in two different languages:

 

Rețineți…!


Competenţa noastră în folosirea limbii materne are un impact clar asupra abilităţii noastre de a învăţa, deoarece se presupune că limba maternă este baza proceselor de gândire.
Acum că cunoaşteţi deja înţelesul de limbă naturală, limbă şi limbă maternală este necesar să dedicăm ceva timp analizării mai în detaliu a funcţiilor limbii.
După cum ştiţi, când vrem să comunicăm folosim limba. Dar ce funcţii are limba în comunicare? Mai jos includem funcţiile diferite ale limbii; bazându-vă pe această explicaţie, trebuie să dezvoltaţi/completaţi exemplele pentru fiecare funcţie comunicativă:

Take into account

 

Funcţia reprezentativă:

Exemplu:
Este amiază.
Numele meu este Paloma.

Limba ne permite să furnizăm informaţii.

Funcţia expresivă:

Exemplu:
Cred că…
Aş avea nevoie…

Limba ne permite să exprimăm opinii şi emoţii.

Funcţia apelativă:

Exemplu:
Te rog, nu o face din nou…
Du-te la…
Adu-mi…

Limba ne permite să dăm ordine şi să cerem ceva.

Funcţia fatică:

Exemplu:
Da, da…
Ştii….?

Limba ne permite să verificăm că comunicarea are loc efectiv.

Funcţia poetică:

Exemplu:
O pasăre într-un stol…
Răsăritul este…

Limba poate fi folosită pentru a comunica frumuseţea (limbă aleasă cu atenţie folosită în special în literatură).

Funcţia lingvistică:

Exemplu:
Care este înţelesul cuvântului…?
Limba este….

Limba poate fi folosită pentru a discuta limba însăşi.

Cum comunicăm?

În ultima parte a acestei unităţi vom discuta diferitele tipuri de comunicare: comunicarea verbală (orală şi scrisă) şi comunicarea non-verbală

Reflectaţi…

Reflect upon that

Mai jos am inclus un chestionar pentru a afla care sunt gusturile şi preferinţele - în ceea ce priveşte transmiterea şi procesarea informaţiei.

Cum aţi face următoarele?

  • Să învăţaţi un prieten să gătească un grătar?
  • Să oferiţi indicaţii de la zona dumneavoastră la gară?
  • Să spuneţi datele personale unui angajat al unei companii de asigurări?
  • Să învăţaţi drumul pe care trebuie să îl urmaţi pentru a ajunge la un prieten?
  • Spuneţi unui copil că sunteţi furios pentru că nu şi-a luat jucăriile?

După cum aţi văzut, în funcție de informaţia care trebuie gestionată şi în special de circumstanţele specifice fiecărui act de comunicare, am decis să comunicăm în moduri diferite.

Cel mai probabil nu veţi oferi niciodată datele dumneavoastră personale prin gesturi ,sau nu i-aţi spune unui copil că sunteţi furios trimiţându-i un bilet.

Pentru a comunica avem diferite tipuri de comunicare care asigură transmiterea informaţiei într-un mod potrivit

 

Comunicarea verbală  foloseşte cuvinte pentru a transmite informaţia. Comunicarea orală este cea care foloseşte cuvinte vorbite, şi comunicarea scrisă este cea care foloseşte cuvinte scrise.

Comunicarea non-verbală  foloseşte semne non-verbale pentru a transmite informaţia: sunete, gesturi, limbajul corpului, tonul vocii, privirea fixă, distanţa fizică …

 

EXERCISE 4
Below there is a series of images. Look at them carefully and tell what type of communication is being used, and try and decode the message being conveyed:

mr bean

Examplu:
Tipuri de comunicare: comunicare non-verbală.

 

Mesajul: Este aşa plictisitor!

 

stop

Tipul de comunicare:

 

Mesajul:

map

Tipul de comunicare:

 

Mesajul:

time break

Tipul de comunicare:

 

Mesajul

În majoritatea cazurilor, combinăm câteva tipuri de comunicare pentru a susţine mesajul pe care vrem să îl transmitem şi pentru a ne asigura că receptorul a înţeles perfect mesajul nostru.

 

Rețineți …!

Conform câtorva studii, când comunicăm timpul nostru este distribuit în următorul mod: vorbire 30%, ascultare 45%, scriere 10% şi citire 15%. În următoarele unităţi vom analiza mai în detaliu fiecare competenţă comunicativă.

Reflect upon that

EXERCISE 5 (GROUP ACTIVITY)
You must do this exercise together with your peers and with the guidance of your teacher.

 

Studenţii din grupă trebuie să se împartă pe perechi. Fiecare pereche trebuie să fie aşezată în diferite locuri în clasă, un membru al perechii trebuie să stea echipat cu o hârtie şi un creion şi înclinat spre bancă, celălalt membru al perechii trebuie să stea în picioare şi să îşi aşeze spatele pe scaunul colegului.
Profesorul dă o foaie de lucru celui care stă în picioare, care fără să se întoarcă trebuie să îi explice colegului ce stă jos conţinutul figurii reprezentate pe foaia respectivă. Colegul care stă jos trebuie să schiţeze figura descrisă de perechea sa.

 

Important!

Reflect upon that

Studenţii care stau în picioare pot da numai instrucţiuni orale, ei nu trebuie să se întoarcă la pereche.
După 20 minute ambii membri ai perechii pot să se întoarcă unul la celălalt şi pot compara figurile din foile lor.

 

Reflectaţi…

Reflect upon that


 După parcurgerea acestei  activităţi întregul grup trebuie să reflecteze şi să îşi împărtăşească punctele de vedere privind următoarele întrebări:

  • Arată asemănător figurile de pe foile ambilor membri ai perechii?
  • Cum de nu arată exact la fel?
  • Pentru cei care au dat instrucţiunile: De ce aveaţi nevoie pentru a transmite corespunzător instrucţiunile?
  • Pentru cei care au schiţat: De ce aveaţi nevoie pentru a înţelege exact ce trebuia să schiţaţi?
  • Ce tip de comunicare a fost folosită?
  • Ce tip de comunicare lipsea?

 

Rețineți …!

Ambele tipuri de comunicare, verbală şi non verbală sunt complementare, se susţin una pe cealaltă şi este necesar să transmitem corespunzător informaţia şi ca mesajul să ajungă cu succes la receptor.

Reflect upon that

 

Summary

Upon completion of this training unit your must remember that:
•	Communication is a process by which several people exchange information, ideas or emotions. 
•	In this process the following elements take part: sender, receiver, message, code, channel and context.
•	The communication process consists of five stages: encoding, emission and transmission, reception, decoding and feedback.
•	Language refers to the ability to establish communication by means of signs, both oral and written. 
•	A language is a system of signs or a code that is known by each speakers, that uses it whenever he/she needs to. 
•	The mother tongue is the first language learnt by a person. 
•	Some of the language functions are: representative, expressive, appellative, fatic, poetic and linguistic.
•	Verbal communication uses words to convey information. It is known as oral communication if it uses spoken words and as written communication if it uses written words.
•	Non-verbal communication conveys the information by means of non-verbal signs, such as sounds, gestures, body language, tone of voice, stares, physical distance…

 

 

Reflect upon that

Răspunsuri la problemele și activitățile propuse în Unitatea didactică 1

 

Exerciţiul 1

Vă prezentăm mai jos câteva exemple similare răspunsurilor dumneavoastră la această activitate:

De exemplu o trupă rock ce cântă muzică live în club.

De exemplu uşa unei camere de chirurgie cu un semn ce indică faptul că rudelor nu li se permite să intre.

De exemplu, trimiterea unui mesaj unui prieten să îl anunţaţi că veţi întârzia.

Exerciţiul 2

Exerciţiul 3

Mai jos, sugerăm posibile răspunsuri la întrebările:

În codul morse “bună” ar fi: //.... / --- / .-.. / .- //
În limbajul semnelor, “bună” ar fi combinarea următoarelor semne:

Fraza “Mulţumesc” în două limbi diferite sau limbi naturale:

Exerciţiul 4

Imaginile propuse fac referire la diferite tipuri de comunicare iar următoarele mesaje sunt transmise:

 

mr bean

Exemplu:
Tipul de comunicare: comunicare nonverbală.

 

Mesajul: Sunt aşa de plictisit

 

stop

Tipul de comunicare: comunicare verbală (comunicare scrisă).

 

Mesajul: Stop.

map

Tipul de comunicare: Comunicare verbală (comunicare scrisă).

 

Mesajul: Sunt o mulţime de restaurante în centrul comercial al oraşului.

time break

Tipul de comunicare: Comunicare nonverbală.

 

Mesajul: Pauză

 

 

Go To Top Next