Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Managementul riscului

 

program_logo

This Project has been funded with support from the European Commission.  This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

education and training

 

Unitatea didactica 5

Tema

Timp

Managementul riscului

  • risc de naturi diferite;

2 ore

  • riscuri si obiective; evaluarea riscurilor in legatura u beneficiile;
  • bazele managementului riscului in viata personala si in afaceri mici;

 

risk

Exista multe definitii ale riscului care variaza in functie de circumstante si situatii. Asa cum nu puteti sa rezolvati o problema fara sa identificati una, tot asa nu puteti sa gestionati riscurile fara sa le identifiati.
In timp ce anumite definiti ale riscului se concentreaza numai pe probabilitatea intamplarii unui eveniment, mai multe definitii cuprinzatoare incorporeaza atat probabilitatea intamplarii unui eveniment cat si consecintele evenimentului. Astfel, probabilitatea de un puternic cutremur poate fi foarte mica, dar consecintele sunt asa de catastrofale incat ar fi clasificat ca un eveniment de mare risc.
Ce este un risc? Riscul este o parte a vietii noastre zilnice. Din momentul in care ne trezim dimineata, conducem sau folosim transportul public pentru a ajunge la munca, pana ne intoarcem in paturile noastre, suntem expusi la diferite riscuri.

In timp ce unele riscuri nu par asa foarte serioase, altele fac o diferenta significanta in modul cum ne traiam vietile.

Riscul este o forta conducatoare de progres pentru ca fiecare inovatie majora este posibila pentru ca cineva a luat riscul si a provocat ordinul existent.

Riscul poate oferi oportunitati in timp ce ne expune la rezultate pe care s-ar putea sa nu le dorim. Este echilibrarea intre risc si recompensa care exista in inima definitiei riscului.

Cea ce face ca managementul riscului sa fie provocator este faptul ca in timp ce unele dintre aceste riscuri carora le facem fata nu depind de noi (sa deveniti somer pentru ca compania pentru ati lucrat a dat faliment, de exemplu ),cautam singuri niste riscuri (inceperea unei afaceri noi contra faptului sa continui sa lucrezi ca munitor angajat, sau sa joci la jocurile de noroc, de exemplu).

Aceste simbol chinezesc pentru risc este o combinatie intre pericol (momente cruciale) si oportunitate:

risk

Cei care cauta recompense mari se expun singuri de multe ori la riscuri considerabile. Legatura intre risc si venit este cea mai vizibila in orice afacere.

Un risc de afaceri este o circumstanta sau un factor care ar putea avea un impact negativ asupra operatiei sau profitului ale unei anumite companii.

Nu este surprinzatoare, prin urmare, deciziile privind cat trebuie sa riscam si ce tipuri de risc sunt critice succesului unei afaceri.

O afacere care decide sa se protejeze singura de toate riscurile este improbabil sa genereze beneficiu proprietarilor ei, dar o afacere care se expune singura riscurilor mari poate fi devastata.

Esenta bunului management al riscului este de a face alegerile corecte atunci cand faceti fata diferitelor riscuri.

Managementul riscului include evaluarea si cantarirea riscurilor de afaceri, apoi luarea de masuri pentru a le controla sau reducerea lor.
De multe ori managementul riscului se concentreaza asupra reducerii riscului, cu putina atentie sau nu fata de exploatarea riscului.Bunul management al riscului ii permite afacerii sa aleaga intre multitudinea de riscuri cu care se confrunta, ce riscuri ar trebui sa ignore, ce riscuri ar trebui sa reduca sau sa elimine si ce riscuri ar trebui sa caute si sa le exploateze.

 

Amintiti-va!

Reflect upon that

Daca doriti sa gestionati cu succes riscurile, repetati aceste patru cuvinte “ce se intampla daca…” de fiecare data cand va ganditi sa luati o decizie care sr putea cauza schimbari in situatia curenta. Nu puteti sa va permiteti sa traiti fara ele atunci cand efectuati exercitiul de identificare a riscului. Faceti un obicei important de a intreba – “Ce se intampla daca” pentru fiecare decizie sau pas.

 

In termeni simpli, evaluarea riscului in afaceri este pur si simplu o examinare atenta a ceea ce ar putea face rau afacerii, astfel incat sa puteti cantarii daca ati luat masuri de protectie suficiente sau ar trebui sa faceti mai mult pentru a atenua sau a preveni posibilele daune.
Nu complicati procesul de evaluare a riscului. De multe ori in afacerile mici multe riscuri sunt foarte bine cunoscute. Daca aveti o afacere mica si sunteti increzator ca intelegeti ce este implicat, puteti sa faceti chiar dvs evaluarea. Nu trebuie sa fiti un expert al managementului riscului.

Exista doua tipuri pe care trebuie luate in considerare. Riscurile externe sunt factorii din afara afacerii pe care ii controlati putin sau deloc (inflatia, taxele mari; cresterea preturilor electricitatii; incetinirea cresterii economice).

Riscurile interne sunt in interiorul afacerii si include lucruri precum, datoriile, de exemplu; lipsa muncitorilor calificati.

De exemplu, conduceti o mica bruterie si aveti clienti care locuiesc in apropriere si care cumpara produsul dvs. Aproape de locul dvs poate fi deschis un supermarket si va temeti ca ati putea pierde o parte din clientii dvs. Ca sa eliminati acest risc puteti alege multe actiuni. De exemplu, mutati-va in alt loc, reduceti pretul, negociati cu proprietarii supermarket-ului si incercati sa ii convingeti sa cumpere toata painea de la dvs.

Pentru evaluarea riscului ar trebui sa urmariti pasii urmatori:

ACTIVITY 1
Imagine that you are a small bakery owner. Your business is stable over several years: you have your  customers. Now you plan to borrow money from the bank and expand your business.
Think what external and internal business risks you may face. Try to answer the following questions: 
What can cause a substantial income decline in my business?
How can I limit the shortfall to an acceptable level?

 

EXERCISE 1
Please choose the right answer. 
A business risk is: 
1. a circumstance or factor that may have a negative impact on the profitability of a company.
2. unfavourable legal environment for small business development.
3. deliberate action of competitors aimed at reducing profitability of the company.

 

EXERCISE 2
Please mark the right answer 
Risk management involves:
1. prevention of all business risks; 
2.  assessing and quantifying business risks, then taking measures to control or reduce them.
3. measures aimed at avoiding risks.

 

 

Reflect upon that

Raspunsurile intrebarilor si exercitiilor unitatii didactice 5

Exercitiul 1

1.


Exercitiul 2

2.

 

Previous Go To Top Next